Hvad en psykolog kan, som din ven eller veninde ikke kan

“Jeg har super mange gode og tætte veninder, så hvad er det lige en psykolog kan, som min veninde ikke kan” tænker du måske?

Venner er gode at have af mange forskellige grund – de støtter dig, hepper på dig, opmuntrer dig, når livet gør ondt. De kan også udfordre dig og allermest værdifulde er, at de ønsker, det allerbedste for dig. Måske er det en ven, som du har fulgt igennem en længere periode. I har en historie sammen på godt og på ondt. I den gode venskabsrelation er der gensidighed – de tager del i dine glæder og sorger og du i deres.

På den måde er I viklede ind i hinandens liv – dette er i langt de fleste tilfælde glædeligt.

Nogle gange kommer vi ud for ting i vores liv, som vi har brug for at tale meget om. Hvis du har gode venner, vil de ønske at tale med dig om det svære. Det hjælper at tale med en god ven.

Men hvorfor så opsøge en psykolog?

Mange vælger at opsøge en psykolog for ikke at komme til at belaste den gode relation, så gensidigheden kommer i ubalance. Andre har måske kun få venner, som de ønsker at dele deres inderste tanker og følelser med.

Så hvilke fordele er der ved at opsøge mig som psykolog:

Det handler kun om DIG i terapien:

Min opgave er at lytte til dig. Jeg afbryder ikke og drejer heller ikke fokus over på mig selv eller andre emner. Nogle gange kan det, vi har på hjertet være for svært for vore venner at rumme, så de kommer til at skifte fokus eller tale om sig selv. Kender du denne situation? Du har lige lukket op omkring noget, der er svært for dig, som du har oplevet eller, som du bøvler med indeni. Ofte kan du opleve, at dine venner siger: det kender jeg godt, og så taler de om dem selv og det, de er optagede af. Ikke af ond vilje, men måske fordi det er for svært for dem at være i det triste/det tunge – det, der gør ondt.

Ingen gode råd eller kritiske vurderinger:

Som psykolog har jeg ikke projekter på dine vegne. Jeg ved ikke bedre end dig, hvordan du skal leve dit liv. Jeg giver dig ikke gode hurtige råd, der alligevel ikke flytter noget for dig. Jeg møder dig med en ikke-dømmende holdning, og jeg ved, at for, at du kan udvikle dig, så må du selv gøre dig dine opdagelser om, hvordan dit liv skal formes og leves.

Ingen følelsesmæssig relation:

Derfor vil jeg heller ikke tage de ting, du siger personligt, simpelthen fordi karakteren af relationen ikke handler om en følelsesmæssig involvering. Relationen er af professionel karakter og underlagt rammer og regler. Jeg vil kunne være mere ærlig end en ven omkring de uhensigtsmæssige mønstre, som der gentager sig i dit liv, simpelthen fordi jeg ikke er bange for at støde dig væk.  Ofte opstår de mønstre, som du bøvler med udenfor terapilokalet, også i relationen mellem os. Når vi har opbygget en tillid, vil jeg kunne dele dette med dig, så du kan kigge på det og på den måde øve dig på at gøre noget andet i relationen.

Der er ingen forudgående fælles historik:

Jeg bliver bliver dermed en udenforstående, der bedre kan se med andre øjne på den givne problemstilling.

Jeg har en uddannelse:

Dermed har jeg en viden, der gør, at de spørgsmål, som jeg stiller tager udgangspunkt i viden omkring psyken. Dine venner har en masse god livserfaring, som de højst sandsynligt gerne dele med dig. De har oplevelser med succes og nederlag, der har været med til at forme dem, som de personer, de er. Derfor stiller de dig spørgsmål ud fra deres personlige erfaringer, hvilket måske ikke passer på dig, fordi du er en anden person.

Min opgave som psykolog

Som psykolog er min opgave at møde dig med en ubetinget positiv anerkendelse. Du har indtil nu gjort det bedste, du har kunnet ud fra dine livsbetingelser. Du har med de midler, du indtil nu har haft til rådighed, forsøgt at leve dit liv på allerbedste vis.

Jeg vil møde dig med respekt og værdighed blot, fordi du er dig. Mit menneskesyn er, at alle mennesker har en uvurderlig værdi blot, fordi de er til. Det handler altså ikke om, at du skal præstere noget i terapien for, at jeg accepterer dig, som den, du er.

Jeg vil være et vidne til dine kampe, når du gerne vil overvinde hæmmende symptomer i din tilværelse. På den måde vil du opleve, at jeg støtter dig og bakker dig op, både når det går godt, og når det går skidt.

Min fornemmeste opgave som psykolog er at yde dig hjælp til selvhjælp. Jeg kan bidrage med perspektiver og redskaber, som du kan bruge til at overvinde de negative symptomer, som du oplever.

Jeg ønsker at støtte din udviklingsvej, så du bedre kan komme overens med dine livsomstændigheder.

På den måde er mit overordnede mål at hjælpe dig med at opnå en højere livskvalitet med bedre mental sundhed.