Om perfektionisme: Når træthed er roden til alt ondt

05april

Om perfektionisme: Når træthed er roden til alt ondt

Posted by - Psykolog

perfektionisme

Man sagde ofte i gamle dage, at lediggang var roden til alt ondt.

Talemåden betyder, at du, når du ikke foretager dig noget nyttigt eller fornuftigt, let skaber problemer for sig selv eller andre, fx fordi man af kedsomhed fristes til uacceptable handlinger (jf. http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=lediggang).

Måske er mange af os fortsat påvirket af denne tænkning og drives af at skulle gøre noget nyttigt og fornuftigt? Kan du kende det?

Hvis du har det som mig, så har du mange ting, der hele tiden skal ordnes: en bunke vasketøj, et plaster der skal sættes på, en opvasker, der skal tømmes, en tåre, der skal tørres, et gulv, der skal befries for støv, et knus, der skal gives, en mail, der skal skrives…. find selv på flere….

Ja, listen er faktisk uendelig, og der kommer hele tiden nyt vasketøj.

Sandheden er, at der altid vil være ting, der kan ordnes bedre, gøre mere rent, lægges pænere sammen osv.

Struktur eller kaos?

Og jo, der er mange ting, der skal ordnes, især, når der er småfolk i huset. Og jeg foretrækker også selv en vis form for orden og struktur.

Jeg synes, at det gør mange ting lettere, når jeg ikke skal fare rundt hver morgen og lede efter mit barns lette sko, så hun må komme afsted i termostøver på en forårsdag. Men der er mange måder at gøre den samme ting på.

Nogle elsker at lægge vaskeklude og viskestykker sirligt sammen, nogle stryger det endda, og så er der igen andre, der lægger den fine bunke hulter til bulter ned i skuffen direkte fra tørretumbleren. Jeg vil ikke sige, at den ene måde er mere rigtig end den anden…

Men helt ærligt, hvem er det lige, der kommer og kigger i dine skuffer for at tjekke om alting ligger snorlige?

Hvis du er ramt af en kronisk træthed i krop og sjæl, ja, så er det måske tid til at sænke din standard?

Træt, træt, træt

Tillad mig at omformulere den gamle talemåde og sige, at træthed er roden til alt ondt. Hvor meget overskud og glæde giver det dig, at du (som den eneste i verden…. din mand lægger garanteret ikke en gang mærke til det) ved, at dine vaskeklude ligger i helt symmetriske og kvadratiske tårne i skabet?

Og når du i et stilhedens øjeblik, tænker på, hvad der skal stå på din gravsten, er det så: hun havde et klinisk sterilt hjem?

Vi kvinder er så gode til at ordne alt muligt, at vi ofte glemmer, at give os selv plads og rum til bare at kede os, at lave noget unyttigt (og potentielt set glædesfyldt), at lave noget ufornuftigt, som f.eks. at kigge på skyerne, der driver forbi eller på børnene, der er fordybet på gulvet i en fantasiverden med riddere og alfer.

Hvis du har det som mig, så bliver din lunte kortere og kortere jo mere træt, du bliver. Og her tænker jeg både på fysisk og mental træthed. Ingen af os ønsker at skælde ud og fare op over en lille ting. Ofte er den lille ting, blot et symptom på mere essentielle ting i vores liv, der er ude af balance og som trænger til kærlig opmærksomhed.

Perfektionisme?

Når vi gør nytte, føler vi værdi, fordi vi udfylder en plads, en rolle, vi har en funktion. Jeg er derfor heller ikke fortaler for at lade dit hus sejle til i møg eller lade bunker af vasketøj nå til loftet, men hvis du mærker en uro, fordi du ved, at der er noget, der kunne have været gjort bedre, så vil jeg opfordre dig til at stoppe op. Hvilken betydning har det at ordne ting fået for dig? Kan du føle ro, selvom der ligger synligt støv på gulvet? Stop op og mærk efter.

Måske er din uro i virkeligheden er stor hjælp i form af et vink med en vognstang, hvis du altså tør se på uroen og prøve at blive klogere på, hvad den fortæller. Måske er uroen tegn på, at du er drevet af en angst for ikke at slå til, som den du er, ikke at blive værdsat, bare fordi du er dig? Måske ville din krop, hvis den kunne tale, sige til dig, at den er træt og har brug for en pause?

For nogle af os har trangen til at ordne sin rod i overdreven perfektionisme, der drives af selvkritik og et selvværd, der kun højnes, når vores egne høje standarder mødes. For andre af os, er trangen til hele tiden at ordne en flugt fra at sætte os ned og mærke, hvordan vi egentligt har det. En måde, at være så travlt optaget af praktiske gøremål, at vi ikke har tid til at sætte os ned og bare være til.

Hvor kommer det fra?

Ud over at der kan være genetik på spil i fht. perfektionisme (altså det kan arves som andre personlighedstræk), så er der ofte miljømæssige forklaringer på perfektionisme. Hvis dine forældre har været meget korrekte og stillet høje krav til dig i din barndom, så er det sandsynligt, at den perfektionisme du oplever, kan skyldes dette.

Du har lært, fra du var barn, at du var noget værd, når du præsterede godt. Du blev set af dine forældre, når du ydede en for dem tilfredsstillende indsats. Der er som sådan ikke noget galt i, at forældre gerne vil, at deres børn præsterer godt, men det må ALDRIG stå alene.

Hvis du er blevet rost, når du har præsteret godt og ikke har oplevet dig accepteret, bare fordi du er dig, så kan det være noget, der fortsat spiller ind i din måde at være i verden på nu som voksen. Et godt selvværd kommer netop af at blive set, hørt og forsøgt forstået, som den man er, og bare fordi man er – ikke for det man evt. kan præstere.

Måske kommer der tanker til dig om din egen opvækst og din relation til dine forældre. Prøv at give dig selv lov til at følge efter dine tanker og se, hvor de bringer dig hen. Hvordan var det for dig at være barn i dit hjem?

Du kan komme videre

Hvis du ved at læse dette indlæg, er blevet mindet om, at du måske er drevet af en uhensigtsmæssig perfektionisme, som du gerne vil modificere, så er der en vej videre. Du kan ændre dig selv, ved bevidst at arbejde med dine handlinger og tanker.

At tage sig tiden til at være uden at gøre, velvidende at der er ting, der kunne ordnes, kræver en beslutning om at udholde og så ellers øve sig. Øve sig på at gå imod den vane, vi er kommet i, hvor vi ordner. Du kan starte med at lave små ændringer for at oparbejde din “jeg-tager-en-slapper-muskel”.

Du kan beslutte dig for en lille ting, som du vil undlade at gøre. Når du så oplever, at det var okay (verden blev ikke et kaos), kan du tage fat i en lidt større ting osv.

Du kan også anerkende dig selv for, at du nu er blevet opmærksom på, at du gerne vil give dig selv mere ro til at slappe af og nyde. Dette vil med al sandsynlighed kræve noget bevidsthed, øvelse og disciplin, fordi selvkritikken hos mange af os står i forreste række.

Du kan skrive kærlige ord, som du kan minde dig selv om, når selvkritikken stikker sit hoved frem. Det handler om at behandle dig selv, som du vil behandle andre.

En andet godt trick er bevidst at være fokuseret på det, du har nået og ikke på alt det, der skulle have været gjort eller ikke blev nået. Selvkritik er en killer af din glæde og energi, så erstat kritikken med positivt fokus på det, du faktisk lykkedes med.

Du skal blive din egen bedste ven og største heppekor.

Jeg kan hjælpe dig videre

Processen hen imod at blive din egen bedste ven er for mange nemmere at være i, når du har en, der bakker dig op. En, der hepper på dig. En, der hjælper dig med at bryde vanen og tænke og handle anderledes.

Hvis du kan genkende dig selv i det, du lige har læst og gerne vil prioritere anderledes, men bliver i tvivl om eller overvældet over, hvor du skal begynde, så tag kontakt til mig allerede i dag.

Jeg kan hjælpe dig med at genvinde balancen i dit liv, så perfektionisme ikke får væltet dig omkuld eller driver dig til randen af sammenbrud.

Gør noget godt for dig selv allerede nu. Det fortjener du – ikke fordi du kan en masse, men bare fordi du er dig!