Om konflikthåndtering i hverdagen

22september

Om konflikthåndtering i hverdagen

Posted by - Psykolog

konflikthåndtering i hverdagen konflikter-bestaar-af-loesninger-1

Du kender helt sikkert godt den her situation, hvor du stiller et for dig naturligt og realtisk krav til dit barn. Dette udløser en lavine, der bare tager til jo mere du forsøger at gøre. Dit barn nægter at gøre det, du har bedt om, og du står lige pludselig midt i en konflikt!

Du vil så gerne have mere ro og samarbejde i din hverdag. Det er ærligt talt totalt dræende og udmattende at have så mange konflikter. Faktisk kan det være at du er et sted, hvor du slet ikke kan se de gode løsninger.

“Skal jeg så rende rundt og være Ole Opfinder?”

Det korte svar er “JA – hver gang for konflikter består af løsninger!”

“Jamen, jeg orker altså ikke at rende rundt og lege klovn hver gang, der har været konflikt… jeg orker ikke, at lege det hele væk. Jeg vil altså have, at hun skal rette ind for, hvordan skal hun ellers lære at opføre sig ordentligt?”

Og lad mig starte med at sige, at du har ret: målet på den lange bane er, at dit barn skal lære at “opføre sig ordentligt”.

Spørgsmålet til 10.000 kroner er: hvordan?

Forestil dig dette:
Det er morgen, og du vækker dit barn med en glad stemme, måske en lille morgensang, tænder lyset og rulle gardinerne fra. “Så står vi op” siger du med begejstring i stemmen. Du har haft noget tid til at vågne i og er klar til dagen. Dit barn, der knap nok er vågne, er absolut ikke klar til at stå op. Dit barn gemmer sig under dynen og siger: “Gå ud med dig!”

Du mærker, hvordan følelserne stiger, for “sådan skal du altså ikke tale til mig”. Du går måske endda hen og hiver dynen af dit barn. Dit barn råber “skrid – jeg gider ikke op nu!”.

“Hvis du ikke kommer op nu, så må jeg jo hente noget vand og sprøjte på dig!”. Nu er du ved at være godt irriteret og også presset , fordi tiden går, og I skal være ude af døren på et bestemt tidspunkt.

Det hele ender med, at konflikten eskalerer yderligere og morgenen starter rigtigt skidt…. det føles som om dagen allerede fra start er gået skævt…. Du føler dig allerede nu helt drænet og parat til selv at gå under dynene igen. “Gid jeg kunne spole tiden tilbage og starte forfra!” tænker du, mens du mærker den dårlige stemning helt ind i hjertet… ØV

Hvem har problemet?

Jeg er klar over at mit eksempel ovenfor selvfølgeligt er karikeret… Pointen er, at en konflikt altid opstår, fordi den ene eller anden part får et problem.

Dit problem i eksemplet: du skal være på job til et bestemt tidspunkt og du ved, at dit barn er langsomt.
Dit barns problem: det er træt og ikke klar til at stå op.

Du og dit barn prøver hver især at løse det givne problem, og på denne måde er konflikten nærmest uundgåelig. Hvis du vil løse konflikten og sørge for, at den ikke opstår igen, så må du finde en løsning, der ikke er et problem for dit barn, og som også tilgodeser, det du vil.

Du har bolden…

Du har som forælder, de bedste forudsætninger for at finde en løsning på situationen. Hvis du placerer ansvaret for at løse situationen hos dit barn (at dit barn bare skal stå op, når du siger det), så kan du forvente, at situationen bliver ved med at gentage sig.

Det er derfor, at svaret på spørgsmålet om, hvorvidt du skal være Ole Opfinder er: JA – hver gang. Hver gang, der er en konflikt, må vi som forældre kigge på, hvilke løsninger vi kan finde på sådan, at konflikten ikke skal opstå igen en anden gang.

Det kræver, at vi ser på de faktorer, der giver barnet et problem og forsøger at finde løsninger på disse. I eksemplet kunne det være at vække barnet lidt før, give det tid til at ligge og vågne lige så stille, spille lidt blid morgenmusik osv.

Der findes uendeligt mange forskellige løsninger på givne problemer, og det er her din kreativitet, og kendskab til dit barn skal i spil.

Prøv noget af…

Det allervigtigste er, at du forsøger at finde en god løsning, der ikke giver dit barn et problem, som det så bliver nød til at løse på en for dig uhensigtsmæssig måde, samtidigt med at dit problem også bliver taget hånd om, nemlig at I kommer ud af døren til tiden.

Prøv forskellige ting af og evaluer efter noget tid, hvordan det virker. Find nye og andre løsninger, hvis det ikke virker.

Jo ældre dit barn er jo mere vil det kunne inddrages i at finde de gode kreative løsninger på problemerne.

Gå endnu mere i dybden sammen med mig

Du sidder måske med en lyst til at komme endnu mere i dybden med metoden og lære om bedre konflikthåndtering i hverdagen. Måske sidder du og tænker, at det lyder virkeligt rigtigt, men at det kan være svært at få det til at spille i jeres hjem.

Hvis det er tilfældet, så skynd dig at sikre dig en plads på min live workshop lørdag d. 1/10 2016 kl. 10 i Gedved (ved Horsens).

konflikthåndtering i hverdagen ja-jeg-vil-skabe-mere-ro-og-samarbejde-i-min-familie

Jeg ser frem til at mødes med dig og udfordre og inspirere dig, så du kan skabe rammer, der giver ro og samarbejde i din familie.

PS: Sidste frist for tilmelding til workshoppen er om 1 uge, torsdag d. 29/9 kl. 23.59 helt præcist 🙂 Der er max 40 pladser.