Om hverdagen – Ødegårdens stilhed eller hverdagens ræs?

28november

Om hverdagen – Ødegårdens stilhed eller hverdagens ræs?

Posted by - Psykolog

“Louise ville elske at leve simpelt ude i skoven, hvis bare ikke det var så dødkedeligt”…

oedegaardens-stilhed-eller-hverdagens-raes-om-kunsten-at-balancere-et-baade-og-i-det-gode-liv-2

Om kunsten at balancere i hverdagen

Åh, hvor jeg grinede, da jeg læste denne artikel fra RokokoPosten på FB her til morgen. Den ramte spot on på en tanke, jeg selv har haft igennem en længere periode om et potentielt dilemma om det gode liv i hverdagen.

Af og til flyver en romantisk og idyllisk tanke ind i mit hoved…

Tænk, hvis vi simpelthen kunne trække stikket helt ud og vende tilbage til rødderne… til der, hvor vi kom fra, tilbage til tiden, hvor vi havde nærvær og var sammen 24/7 som familie. Hvor vores hverdag var sammen!

Tænk, hvis vi kunne gå tilbage til Simple Living – det ville da være et ægte levet liv at se tilbage på.

Hvor alt var hjemmegjort, og børnene var med i dagens puls, naturens gang og årstidernes skiften. Hvor det ikke betød noget, om der var 14 dages jord under neglene.

Hvor der ikke var en fastlagt struktur for dagen med stå op, morgenmad, madpakke, ud af døren, skole, hjem, ulvetimer, tv, aftensmad, God nat og sov godt! Næste morgen op igen, gentage rutinen…. Nej, hvis vi kunne komme back to nature…

Lige midt i min drøm kommer der som lyn fra en klar himmel en anden altoverskyggende tanke…

Realitytjek…

Hold da kæft, hvor ville det være trælst at undvære mit dejlige hus med gulvvarme, min vaskemaskine, min bil…. at kunne placere børnene foran tv’et, så jeg kan tage en velfortjent pause med en kop kaffe… at lave det, jeg brænder for jobmæssigt, at kunne gøre en forskel for andre.

At nyde, at jeg kan bestille madvarer på nettet, så jeg slipper for at stå i en alenlang kø i Netto og bruge tiden der i hverdagen. At jeg kan tage et bad og barbere ben med en elektrisk maskine (selv om det kun er noget, der sker til festlige lejligheder…!)

Det er som om, der lige der i mine tanker har sneget sig et enten eller ind i min ide om det gode liv… enten handler det om uldne hjemmestrikkede marmelukker (der ville kradse af Helvede til), speltboller, hvor du selv har malet melet (som du selvfølgeligt også selv har dyrket).

Hvor der ikke er en stressende bagkant for at komme ud af huset om morgenen, hvor du kan stoppe midt i naturen for at fordybe dig i myretuens liv sammen med dit barn, hvor ting tager den tid, ting tager…

Eller også handler det om karriere (40+ timer), selvrealisering på vejen til tops, den fedeste luksuriøse bil penge kan købe, forbrug, kampen om jubilæumsvasen, hvem der kan fortælle, at ens barn går til flest fritidsaktiviteter…. hvem har det flotteste og mest klinisk sterile hjem, de kan fremvise (selvom det er sjældent, at de har gæster, fordi de sviner sådan)?

Måske er det fordi, julen nærmer sig, at jeg bliver mindet om drømmen om et mere enkelt liv, hvor forbrug og ræs ikke er i centrum?

Måske er det fordi, der i en hverdagens trummerum kan snige sig en stille følelses ind af, at der kunne være mere i livet end blot vasketøj, støvsugning, madpakker, putteritualer og snotnæser? At hverdagen er uinspirerende i al sin forudsigelighed og velkendte tilbagevenden?

Men behøver det egentligt at være et spørgsmål om at opstille et enten eller, altså enten går vi helt tilbage og lever, som de gjorde for mange år siden (for så er det ægte liv) eller også hopper vi med på ræset om større, vildere, bedre, hurtigere… mere og mere?

For mig er det ikke en kunst at flytte ud i den svenske ødegård for at få et enkelt liv med plads til alle og ægte nærvær og fællesskab om bålet hver aften (den største kunst er vel nok at træffe beslutningen). Så har du jo trukket stikket, og du er tvungen til at forholde dig til den kontekst, du har placeret dig og din familie i. Du har simpelthen ikke muligheden for at vælge at ræse ned i Brugsen og hente en frysepizza, fordi aftensmaden lige skal være nem.

Lad mig understrege; mit ærinde med dette indlæg er ikke at fordømme nogle, der vælger enten at leve langt ude i en skov eller dem, der vælger et hæsblæsende karriere liv med hus, børn, biler, hvor hverdagen kører efter fastlagte skemaer og planer for ellers falde korthuset sammen! Folk må selv vælge, hvordan de vil leve deres liv.

Det, jeg gerne vil med dette indlæg, er at sparke til dine refleksioner om, hvad det gode liv er for dig og din familie i jeres hverdag.

Måske har du også haft den samme tanke som mig? Altså at livet ville være meget lettere, hvis du flyttede ud på Friland og byggede dit eget hus af muslingeskaller? Trak stikket og lærte at karte uld og væve?

For mig at se er den største kunst at kunne leve et liv, der balancerer på et både og, altså et liv, hvor der er plads og rum til fordybelse, nærvær og fællesskab, OG hvor der samtidigt er en hverdagsrutine med job, skole, indkøb, rengøring og almindelige dagligdags ting, der skal klare.

Men realistisk set, så har døgnet kun 24 timer, så du kan ikke på magisk vis få flere timer i døgnet. At skrue ned for antal timer du sover, er også en vanvittig dårlig ide (hvilket alle os der har/har haft små børn udmærket godt er klar over).

Det, du derimod har indflydelse på, er, hvad du bruger de timer, du har, på? Det handler om, hvilke værdier du pejler efter, altså hvad det er, du stræber efter? Hvad du gerne vil opnå i dette liv!

Hvad er egentligt det vigtige for dig her i livet?

Nogle gange kan det føles som om, at der ikke er andre valgmuligheder end at følge med på ræset. Vi skal jo have et hus, en bil, mad, forsikringer osv., så vi skal arbejde 37+ for at have penge til det.

Noget af det, der undrer mig, er den måde, vi har indrettet vores samfund på, nemlig at vi bruger alle de bedste timer, vi har på at gå på arbejde for at tjene penge, for at falde døde om på sofaen om aftenen.

Lige pludselig er ugen gået, og det er fredag aften… hov, hvor blev tiden af, tænker du? Den fløj afsted nærmest helt uden, at du opdagede det.

Min opfordring er, at du skal stoppe op og spørge dig selv om den retning din hverdag har? Er det et godt liv midt i alle de ting, der skal ordnes?

Den største kunst er for mig at se, at du indretter et hverdagsliv, som er et godt liv for dig og din familie, der baserer sig på et både og. Jeg kommer aldrig til at kunne elske at bo i den svenske ødegård omgivet af natur 24/7… Og jeg har været der, hvor hverdagslivet var ALT for presset.

Har jeg så nu set lyset? Er jeg så nået i mål med en klokkeklar opskrift på det gode liv? Nej ikke mejslet ind i sten, men jeg har ændret på nogle grundlæggende elementer, der gør, at jeg nu bedre kan få luft til nærvær OG nullermænd.

Som jeg ser det, er der 2 instanser, du kan ændre på i hverdagen; de ydre og de indre.

Med de ydre mener jeg f.eks. antal timer du lægger på jobbet, hvor mange fritidsaktiviteter dine børn går til, hvor mange gange du om ugen vil have varm aftensmad osv. Altså hvor megen aktiviteter og ”skal-opgaver” du har i dit hverdagsliv…

De indre elementer er dine egen forventninger til dig selv og din præstation. Hvornår har du præsteret godt nok og kan tage dig en pause? Er det overhovedet tilladt for dig at tage en pause, hvis der ligger en bunke vasketøj og glor på dig? Hvornår er der tid til, at du lader op og gør noget, der er godt for dig?

Noget af det, der dræner allermest, er, hvis du har en veludviklet indre kritisk røst, der pisker dig fremad hele tiden. Den kan du arbejde på at gøre til en indre stemme, der hepper på dig og i stedet for at skælde dig ud trøster den dig, når du har brug for det.

Når jeg skriver, at det er en balance, der skal til, så er det jo også et udtryk for, at balancen nemt kan tippe. Det er vel også derfor, at det kan være så svært at finde og opretholde den gode hverdagsbalance. Der kommer simpelthen nemt ubalance i tingene, hvor vi får gjort for lidt eller for meget af noget, der ikke er godt for os.

En metode til at kigge på hverdagen:

  1. Kig på dine værdier: hvad er vigtigt for dig i dit liv? Hvad vil du gerne kunne se tilbage på, når dit liv skal til at slutte en dag? Er der overensstemmelse mellem den måde, du gerne vil leve på, og den måde du faktisk lever på?
  2. Lav de ændringer, du kan: bliv ikke blot ved med at tænke på, hvor fedt det ville være hvis… tag action og handl!
  3. Accepter de ting, du ikke kan ændre: megen lidelse og indre uro kommer af at ville noget andet hele tiden. At finde sindsro handler om at acceptere det, der ikke kan ændres, så du ikke hele tiden bruger dine tanker på at kæmpe imod. Tænk: nu er jeg her og det er godt nok. Koncentrer din opmærksomhed om det, der faktisk er lige her og nu – det er nærvær!
  4. Tjek ind hos dig selv jævnligt for at evaluere balancen: er der for lidt eller for meget af noget? Hvad kan du gøre ved det?
  5. Hvis du har en partner kan du lave samme øvelse sammen med denne: hvad er vigtigt i jeres fælles liv? Hvad kan I ændre? Hvad må I acceptere? Evaluer, hvordan det går jævnligt! Det er en god ide at skrive jeres fælles beslutninger ned, så I ved, at det faktisk er det, I er blevet enige om, og så I kan huske dem.

Skab en hverdag i balance, så du bliver langtidsholdbar 

Hvis du gerne vil have mere overskud i hverdagen, men synes,a t det er alt for uoverskueligt, så tjek min 6 ugers online workshop ud her:

Få mere overskud i hverdagen – 6 ugers online workshop

Kilde: 

Louise ville elske at leve simpelt ude i skoven, hvis bare ikke det var så dødkedeligt